Abdijmuseum

Abdijmuseum

Echternach

De abdij van Echternach werd in 698 gesticht door St. Willibrord en in 1797 ontbonden. De voormalige kloostergebouwen, tot op de dag van vandaag behouden, dateren uit 1727. Een deel van de gewelfde kelder huisvest sinds 1987 het Abdij Museum.

Tentoonstellingen

Het Abdijmuseum geeft een blik op enkele aspecten uit de historie van Echternach: de Grote Romeinse Villa, facsimiles (reproducties) van werken uit het kloosterscriptorium, het leven en de aanbidding van St. Willibrord en archeologische overblijfselen.

Römervilla

Scriptorium

Onmiddellijk na de stichting van het klooster ontstaat in Echternach een scriptorium. Daar worden boeken geschreven en geschilderd voor de viering van de eredienst en het onderricht. De mooiste werken ontstaan in de 8e en 11e eeuw.

Codex Aureus Epternacensis

De Codex Aurus Epternacensis (Codex van Echternach) werd gemaakt rond 1040 in het scriptorium van de abdij en was bestemd voor huisgebruik in het klooster. De bijbehorende omslag werd tegen het einde van de 10e eeuw door keizerin Theophanu en haar zoon Otto geschonken. Sinds 1955 bevindt het boek zich in het Germanisches Nationalmuseum in Neurenberg. De evangelieteksten, geschreven met gouden inkt, zijn met talrijke illustraties gedecoreerd, die als facsimiles in het abdijmuseum tentoongesteld worden.

Openingstijden

  • van 10:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur
  • Van Palmzondag tot Allerheiligen.
  • In juli en augustus van 10:00 tot 17:00 uur.

We heten u graag welkom in ons museum. De ingang bevindt zich op de binnenplaats van de voormalige abdij naast de Basiliek van St-Willibrordus.

Toegangsprijs:

Volwassenen: 3€

Senioren (60+) : €1.50

Kinderen en jongeren (tot 21 jaar): Gratis toegang

Groepen (min 10 personen): € 1.50 per persoon

Rondleidingen op aanvraag : guidedtours mullerthal.lu

Contact

Musée de l’Abbaye

11, Parvis de la Basilique

L-6486 Echternach

Tel.: (+352) 72 74 72

info@museedelabbaye.lu

Mit der finanziellen Unterstützung des Kulturministeriums des Grossherzogtums Luxemburg